søndag den 22. juli 2007
Referat fra læseklub hos Louise i Holstebro søndag d. 12. november 2006
Tilstede: Tanja, Stine, Sussi, Marie, Nini, Inger, Monica og Louise.

Det var mødt dejligt mange op til læseklub i Holstebro. Over frokosten blev der som sædvanligt snakket livligt om faglig og knap så faglige ting. Da det blev tid til boganbefalingerne, havde alle en bog med, og der var noget for enhver smag. Der var bøger lige fra "Kaj siger godnat (tak Tanja og Silas!) over børnebøger og noveller til chick lit og krimier.

Louise:
Drengen i den stribede pyjamas af John Boyne
En rigtig tudebog om venskabet mellem tyske Bruno og jødiske Shmuel under anden verdenskrig. Den niårige Bruno bor i Berlin under anden verdenskrig. Bruno ved ikke meget om krigen og lever i lykkelig uvidenhed, selvom hans far er højtrangerende soldat tæt på Hitler. En dag får familien en vigtig gæst, da “Fyren” kommer til middag. Brunos far bliver forfremmet, og hele familien må forlade Berlin og flyttet til en lejr, som Bruno kalder “Afsides”.

I “Afsides” er alting anderledes. Fra sit værelse kan Bruno se en indhegning med en masse mennesker, som alle går i ens stribede pyjamasser. Ingen taler om de indhegnede mennesker, men Bruno ved at lejren er forbudt område, og han føler sig meget alene i “Afsides”.

På en forbudt udforskning i haven kommer Bruno ned til hegnet, og der møder han Shmuel. Shmuel bor på den anden side af hegnet, han og Bruno mødes flere gange og fortæller historier fra deres liv. Bruno synes, at deres tilværelse ligner hinanden meget. De er begge blevet tvunget til at flytte, og de har begge mistet vennerne. Men Shmuel har en fordel, for på hans side er der masse af børn, som han kan lege med. Så Shmuel er heldig, synes Bruno.

Drengen i den stribede pyjamas er en fantastisk og uforglemmelig bog. Det er Brunos oplevelse af krigen der fortælles, og det er en meget naiv og ensformig skildring. Brunos opfattelse af Fyren og Afsides er på en måde meget kært så for at forstå det triste og tragiske i historien, må læseren have et vist kendskab til anden verdenskrig.

Man kan ikke undgå at blive berørt af denne bog, som rører ved alle følelserne; historien er fortalt med humor og varme, men man føler også vrede, afmagt og sorg.


Monica:
Nærmeste pårørende af Elsebeth Egholm

Så er den århusianske journalist Dicte Svendsen igen på banen i Elsebeth Egholms fjerde roman om selv samme person. Som altid foregår handlingen i højt tempo og tager afsæt i virkelige hændelser, som bliver krydret med en gang makabert uhygge, der funger rigtig godt, fordi Egholm formår at gøre det så virkelighedsnært.

Dicte modtager en cd-rom med posten, hvorpå der er en optagelse af en person, der bliver halshugget. Personen, der svinger sværget, er klædt i mellemøstlige klæder, der straks får tankerne hos både politiet og medierne i retning af international terrorisme. Og endnu en gang kaster Dicte sig hovedkuls ud i en sag.

"Nærmeste pårørende" er endnu en utrolig velskrevet bog af Elesbeth Egholm i genren femikrimi. De tre første bøger i serien om Dicte Svendsen er: "Skjulte fejl og mangler", "Selvrisiko" og "Personskade".


Sneblomst og den hemmelige vifte af Lisa See

En kinesisk roman der giver indblik i, hvordan kvinder i 1800-tallets Kina levede i et isoleret univers, hvor snørede fødder og traditionelle kvindedyder dominerede hverdagen.

80-årige Lilje ser tilbage på sit liv og reflekterer over de beslutninger, hun har truffet gennem årene – både dem der var rigtige og dem, hvor hun fejlede. Fejl der er uoprettelige, og som tynger hendes sind mere og mere. Lilje kommer fra en hårdtarbejdende fattig familie, hvor vilkårene er hårde, og en datter kun er en mund mere at mætte. Allerede som syvårig begynder familien traditionen tro at få arrangeret et passende ægteskab for hende. Det er også som syvårig, at der er tradition for, at man starter indsnøringen af fødderne. Og da størrelsen af fødderne er målestok for en kvindes skønhed, har de afgørende betydning, når ægteskabet arrangeres.

Liljes fødder kommer til at ændre hendes fremtid. Da den lokale spåmand ser Liljes fødder, ser han, at hun har potentiale for at få perfekte gyldne liljer – som de snørede fødder kaldes. Der bliver sendt bud efter koblersken Madam Wang, der normalt kun arrangerer ægteskaber for de fineste landsbyer i området. Madam Wang arrangerer et godt ægteskab for Lilje, der kommer til at ændre hendes status. Samtidig baner Madam Wang vejen for, at Lilje får en laotong - en livslang veninde. Madam Wang har dog sin egen dagsorden for at skabe denne forbindelse. Liljes laotong bliver den dannede Sneblomst, som er født på samme dag som Lilje. Sneblomst sender Lilje en vifte med et digt skrevet på nu shu, som er en hemmelig kommunikationskode udviklet af kvinder til kvinder for, at kunne kommunikere uden, at mændene kan læse det.

"Sneblomst og den hemmelige vifte" er en fascinerende historie om venskab, kærlighed, traditioner og om hvordan kvinderne i 1800-talletes Kina levede isolerede og måtte indfinde sig med at få snøret deres fødder og blive gift bort i en ung alder. Detaljerede beskrivelser giver læseren et tydeligt og levede billede af forholdene. Man kan heller ikke andet end at føle med Lilje, når sult, sygdom, død, misforståelser og løgne dominerer livets gang.


Marie:

Her åbner Honk & Holler af Billie Letts

Dette er navnet på et motorvejscafeteria i et af USA’s gamle indianerreservater. Det er et sølle sted, som man ofte kender dem fra road movies, men ikke desto mindre er det tilholdssted for flere skæve, men varmhjertede eksistenser. Caney, en vietnamveteran i kørestol, ejer stedet og forsyner stamkunderne med bacon & eggs. Molly O, Caneys plejemor, serverer og kæmper for at holde sin oprørske sangfugl af en datter væk fra Las Vegas’ fristelser og hjemme i husvognens tryghed.

En dag ankommer den fremmede kvinde, Vena, med en såret hund, som hun har fundet på vejen. For at tjene penge til hunden begynder hun med stor succes og tiltrækningskraft at arbejde som drive-inn-servitrice. Det er dog til Caneys sorg ikke meningen, at hun vil blive længe, for hun er rastløs og søger efter sandheden om sin afdøde søster. Samme dag ankommer også den vietnamesiske emigrant Bui og tiltvinger sig pedel-arbejde på stedet, for at tjene penge til at kunne hente sin kone til landet. Han bryder ind og slår sig ned i en lille kirke i nærheden, hvor han om natten reparerer smadrede ruder og lysekroner og får menigheden til at tro på mirakler. Men der findes også racister og skeletter i skabet i det lille samfund, og det fører til både hestetyverier og skuddramaer.

Det er sjældent at finde bøger, som sandsynligvis vil tale til så mange mennesker som denne. Det er en historie med en alvorlig grundtone, for den beskæftiger sig med samfundets bund, men tonen er mild og håbefuld. Karaktererne gives med enkle midler troværdighed og deres særheder beskrives med et kærligt glimt i øjet fra forfatterens side. Der mangler heller ikke action, men historien når aldrig ud i ekstremer. Det er som om der hele tiden lyder en dyb, amerikansk stemme i baggrunden: ”Don’t cry. Everything will be all right, you’ll see. Everything will come right in the end!”


Sussi:

Djævlen går i Prada af Lauren Weisberger

Forestil dig lige, at du får jobbet, som millioner af piger ville ofre deres liv for at få. Det er det, der sker for Andrea. Hun har netop afsluttet college med engelsk som hovedfag og brænder for at skrive. Drømmejobbet er på The New Yorker, men da det ikke ligger lige for, starter Andrea med at sende en uopfordret ansøgning til bladhuset Elias-Clark – hvor hun til sin egen store overraskelse bliver kaldt til samtale. Først for sent går det op for hende, at jobbet ikke er på et af de mere seriøse magasiner, men på modemagasinet Runway – og at hun ikke bliver ansat til at skrive, men til at opfylde chefredaktøren Miranda Priestlys udtalte og - især - uudtalte behov.

Kontrakten lyder på et år, og i det år får Andrea nok at se til. Ikke nok med at hun skal stå til rådighed for Mirandas luner 24 timer i døgnet og ofte må gætte, hvad det nøjagtig er kvinden mener, når hun beder hende om at pakke kufferter, hente børn i skolen, bestille frokost og arrangere fester. Hun får også travlt med at finde ud af, hvem hun selv er. For selvom hun hader Miranda og kun har hån til overs for de anorektiske modefikserede piger, der ellers er ansat på bladet, så udvikler hun sig stille og roligt til selv at blive en utrolig velklædt egoist. Og det skal jo gå galt: Andrea er ved at miste både venner, kæreste og familie, inden hun finder ud af, hvilken pris hun har ofret for ”jobbet som millioner af piger ville ofre deres liv for at få.”

Bogen er endnu en i strømmen af chick lit-bølgen – og indrømmet: ind imellem bliver der lige lidt for meget opremsning af designs, men jeg synes den har en smule mere kant end så mange andre bøger i genren. Modeverdenen spiddes af forfatteren, der selv kender den indefra og den snobbede overflade sættes på spidsen, når den holdes op mod Andreas kærestes idealistiske job som folkeskolelærer i en af N.Y.’s belastede kvarterer.

Jeg har ikke set filmen, men har ladet mig fortælle, at bogen er bedre end filmen…


Stine:
En månelys nat af Caradog Prichard
Vi befinder os i en lille landsby i Wales omkring 1. verdenskrig. Det hele bliver fortalt gennem en navnløs drengs øjne, og fordi man ser det hele med et barns øjne, er sproget meget dagligdags-agtigt og præget af talesprog. Han bor alene med sin mor under meget fattige vilkår, og de må indimellem leve af almisser fra venner og familie.

Det går efterhånden op for læseren at livet i den lille landsby langtfra er idyllisk – moren viser sig at være ramt af en sindssygdom og hovedpersonen indeholder nogle skyggesider, der først for alvor kommer til udtryk sidst i bogen.

En sært fascinerende roman, der stiller flere spørgsmål end den giver svar.


Inger:
Fyrpasseren af Jeannette Winterson
Dette er en hurtig og letlæst historie, men det skal man ikke lade sig narre af, for den rummer mange lag og rækker dybt. På en fantastisk måde beskriver den forholdet mellem lys og mørke, hvilket også kan siges at være en af bogens hovedtemaer. Bogen igennem er der referencer til lyset og mørket bl.a. via bogens personer: Der er Mr. Lux og Mr. Dark, som er en og samme person, der er den blinde fyrpasser, der trods sin blindhed passer fyrtårnet, og der er pigen Silver, der bogen igennem forsøger at finde lyset til livet.

Fyrpasseren indeholder to parallelle historier der fortælles sideløbende. Stedet er det nordlige Skotland, hvor vi følger den 10 årige pige, Silver, der bliver forældreløs. Hun bliver derfor sat i pleje hos den gamle og blinde fyrpasser, der passer det lokale fyrtårn. Silver bliver oplært i at passe fyret og samtidig fortæller fyrpasseren hende historien om hvem der byggede det fyrtårn de bor i.

Det er så her den anden historie træder frem. Præsten Babel Dark der i 1880’erne rejser til selv samme by for at slå sig ned. Men der er noget mystiske ved denne mand, han udviser en besynderlig adfærd og hvilke dybder rummer han egentlig? Det er en ren doktor Jekyll og mr. Hyde historie.

Det er også en fortælling om kærligheden, den evige kærlighed der eksisterer forud for tid og rum.

Jeannette Winterson forstår virkelig at lege med sproget. Pigen Silver bor i starten med sin mor i et hus indfældet i skrænten og de måtte sømme alt fast, da huset var meget skævt: Engang havde vi selv høns, men æggene rullede væk, og vi havde de eneste høns i verden, som måtte holde sig fast med næbbene, mens de forsøgte at læge æg.

Forfatteren kommer med morsomme og kvikke bemærkninger så man sidder med et smil på læben og hun skriver blændende godt. Den er både morsom og samtidig tragisk, da man fornemmer de forskellige dybder og sider et menneske rummer.

Da jeg havde læst bogen fik jeg virkelig lyst til at læse noget mere af hende og hvis man evt. kan lide Kate Atkinson kan denne bog varmt anbefales.


Nini: mangler

Tanja: mangler


footer