onsdag den 4. juli 2007
Referat fra læseklub hos Louise i Holstebro marts 2005
Tilstede: Stine, Birgitte, Marie, Tanja, Inger, Sussi, Nini og Louise

Som første punkt på dagsordenen blev det besluttet, at Monica er nyt medlem i læseklubben (hvis hun altså har lyst!). Vi vil gerne have Monica til at lave vores hjemmeside, og vi håber hun vil komme med ideer til sidens opbygning o.lign.

Inden vi kom til bogrunden blev der sludret på kryds og tværs og vi havde en god debat over emnet: bibliotekarmænd - findes der én, der er nogenlunde normal??


Sussi:
Nis Jakob: Mesteren fra Mors.
Bogen blev valgt udfra forsiden, men heldigvis var indholdet også i orden. Bogen handler om Martin som efter en trist og traumatisk opvækst på Mors tager til København hvor han læser psykologi og åbner et åndeligt tempel. Handlingen kredser om Martin og broderen Krestens liv. Kresten er journalist og forsøger at skrive en afslørende biografi om statsministeren. Sussi synes bogen er rigtig sjov. Det er en absurd historie men realismen lurer et sted i baggrunden. Det er en satirisk fortælling om udviklingen i Danmark gennem de sidste 30 år.


Jonas Hassen Khemiri: Et øje rødt.
Halim er en teenagedreng af arabisk afstamning, som bor i Stockholm. Halim fortæller om sit liv, han er lidt af en dagdrømmer og laver notater over de ting han vil udrette. Bogen handler også om at finde sin plads, Halim er splittet mellem det at svensk og fremmed. En ok bog. Lidt svær at læse fordi den er skrevet på perkersprog (det er vist ikke helt politisk korrekt!)


Tanja:
Åsne Seierstad: Boghandleren i Kabul.
Bogen giver et fint billede af boghandlerens familie og det samfund de lever i. Fokus er især på kvindernes liv. Tanja læste bogen fordi det jo er sådan en man bør læse. Men hun er ikke imponeret. Bogen er elendigt skrevet og ret unuanceret. Den er meget overfladisk og man kommer aldrig ind under huden på personerne. Bogen kan læses af de personer der læser virkelighedens verden eller lign.


Marie: (jeg er virkelig på glatis her…)
Arundhati Roy: De små tings gud.
Foregår i Indien. Et tvillingepar mødes efter mange års adskillelse. Herefter foregår handlingen i fortiden. Gennem flashbacks fortælles tvillingernes historie og hvordan deres tilværelse blev ændret da de får besøg af en engelsk kusine. Familiens venskab med en mand fra en lavere kaste kombineret med kusinens besøg fører til tragiske hændelser der skiller tvillingerne. Bogen minder om en fantastisk fortælling, foregår i et tidsløst univers. Det er magisk realisme som minder om traditionen fra 100 års ensomhed. Det er en god men dramatisk bog. Starten er lidt vanskelig for bogen er ikke kronologisk opbygget og det er svært at se hvor bogen bevæger sig hen. I de første kapitler opbygges skelettet og gennem bogen får man mere kød på historien. Bogen kræver tålmodighed. Den er meget fabulerende og leger med sproget. Det er en kvindebog til kvinder som kan lide magisk realisme evt. Karen Blixen. Og også damer som gerne vil være kulturelle! Vi satte den i bås med Drageløberen og Vilde Svaner.

Birgitte:
Michael Larsen: Den store tid.
Dannelsesroman som foregår i Danmark i 1870’erne. Historien handler om en købmandssøn som gerne vil være forfatter. Mod faderens ønske rejser han til København hvor han kæmper for at slå igennem. Bogen har også den pointe at intet sker tilfældigt. Selvom bogens handling er henlagt til 1870’erne kan man også finde kritik af dagens Danmark f.eks. sammenlignes 1864 krigen med Irakkrigen. Bogen har også et spændingselement da der sker flere mord, som man sikkert hører mere om i bind 2. Birgitte har deltaget i et forfatter foredrag som hjalp med forståelsen. Men bogen er også en rigtig god historie uden denne forhåndsviden. Bogen vil tiltale ”gammel dansk romanlæsere” og historiske læsere men vil være lidt for tam til krimilæsere.

Grisham: The last juror.
Dejlig ferielæsning. God spændingsroman. Jeg kunne ikke helt huske handlingen, men fandt dette i basen: En ung bladmand bliver ny ejer af The Ford County Times (oplag 4.000) i det dybe syden, raceadskillelsen ophæves og samtidig begår sønnen af amtets værste forbryderbande en blodig voldtægt og mord. Han truer juryen med at slå dem ihjel hvis de dømmer ham til henrettelse. Han får livstid, men hvad sker der når han kommer ud.

Stine:
Michael Frayn: Over hals og hoved.
Igen stjålet fra basen: Filosoffen og kunsthistorikeren Martin (ifølge Stine en værre vatnisse!) er midlertidigt flyttet på landet for at skrive om "Nominalismens indflydelse på nederlandsk kunst i 15. århundrede". Da han hos den lokale godsejer ser en måske ægte Bruegel, udfordres hans hæderlighed. I bogen prøver Martin at finde ud af om maleriet er ægte og man bliver præsenteret for mange historiske fakta om Pieter Bruegel, hans billeder og hans tid. Historien er lidt farceagtig. Det handler meget om prestige og hvor langt ud det kan drive mennesker. Bogen er en uhøjtidlig udgave af Da Vinci. Bogen kan sættes i kategorien ”bøger om kunstværker” som vi talte om ved sidste møde. Stine får pluspoint for at kombinere bogpræsentationen med en lille billedkavalkade!

Louise:
Kenneth Bøgh-Andersen: Himmelherren Fantasy børneroman.
Handler om drengen Peter som skriver fantasifulde historier. Under et uvejr bliver der vendt op og ned på fantasi og virkelighed og Peter er pludselig hovedperson i sin egen historie. Forfatteren leger med fantasi vs virkelighed hvilket gør den bedre end mange andre fantasiromaner. Giv den til Harry Potter fans og Amuletten fra Samarkand læsere.

Sara Kadefors: Sandor møder Ida.
Ungdomsroman om Sandor og Ida som mødes og bliver venner på Nettet. Begge kæmper de mod presset fra venner og familie. Det er en typisk ungdomsroman om at finde sig selv og turde gå mod strømmen og gøre det, man selv finder rigtigt. Det er en bog om kærlighed, så den vil nok mest tiltrække pigerne, men følsomme drenge kan sikkert også læse den uden at få det dårligt!

Næste møde er hos Nini først i maj. Vi talte om at lave en lidt længere hygge dag bl.a. om at tage ud at spise. Nini melder dato og tidspunkt og evt. planer ud senere.



footer