søndag den 22. juli 2007
Referat fra læseklub hos Lisbeth i Århus søndag d. 2. oktober 2005
Tilstede: Monica, Marie, Sussi, Inger, Stine, Birgitte, Nini, Louise og Lisbeth

Der var et talstærkt fremmøde til læseklubmødet denne efterårsdag. Vi lagde stille og rolig ud med lidt frokost, hvorunder verdenssituationen blev endevendt. Herefter gik vi over til det mere seriøse - vores referater. I den forbindelse blev det besluttet, at alle fremover skal præsentere en bog, ellers vanker der bødestraf!

Det blev endvidere besluttet, at næste møde foregår den 19. - 20. november i København hos Birgitte med Stine som medarrangør.

Monica:
Pige med perleørering af Tracy Chevalier
Handlingen er bygget op omkring Vermeers berømte maleri "Pige med perleørering" også kendt under titlen "Pige med turban". Bogen udspiller sig i Holland, og starter da hovedpersonen Griet i 1664 bliver ansat som tjenestepige hos maleren Vermeer i Delft. Griet er nederst på rangstigen, og kæmper en daglig kamp mod husholdersken, Vermeers kone og husets børn – en kamp der kun bliver værre, da Vermeer begynder at bruge Griet som model.

Pige med perleørering er en stor læseoplevelse, og skiller sig ud fra mange andre bøger, i kraft af Tracy Chevaliers utrolige farverige og maleriske sprog, der gør bogen fyldt med billeder på trods af, at den ikke er illustreret. Rent indholdsmæssigt er der tale om en historisk roman, der skildrer kvinderoller i midten af 1600-tallets Holland, kunst og samfundsforhold. I forhold til målgruppe så retter "Pige med perleørering" sig mod kvinder – men er nok mest interessant, hvis man har en smule interesse i kunst.

Stine:
Løgnhalsen fra Umbrien af Bjarne Reuter
Roman. Vi er i 1300-tallet i Italien. Hovedpersonen er Guiseppe Pagamino, lidt af en svindler/gavtyv, der ”hustler” sig gennem tilværelsen og gør hvad han kan for at leve op til sit tilnavn: Løgnhalsen fra Umbrien. Han er velbevandret udi medicinens verden og rejser rundt med et lille apotek, men tjener ellers mest til det daglige brød ved at være gravrøver. På et tidspunkt møder han Arturo, en ung knægt, der vælger at slå følge med ham, og sammen drager de til Lucca, hvor Guiseppe er på jagt efter en ingrediens til en evigt-liv-eliksir. Men ikke alle synes om idéen, og han får hurtigt gjort sig upopulær i de kirkelige kredse for sin ”kætterske” opførsel.

Underholdende roman med et humoristisk glimt i øjet. Kan anbefales til både mænd og kvinder. Også til dem der kun har læst Bjarne Reuters børne- og ungdomsbøger, og nu gerne vil prøve at læse en af hans voksenbøger.

Louise:
Louis Drax’ niende liv af Liz Jensen

Romanen handler om den begavede men også manipulerende Louix Drax som efter et fald ud fra en klippe ligger i koma på et hospital. Ved hans side våger hans mor Natalie som er meget sårbar og gådefuld. Louis’ far er forsvundet - anklaget for at have skubbet Louis ud over skrænten.

På hospitalet plejes Louis af lægen Dannachet, som er meget optaget af Louis’ tilfælde og også af Natalie, som han straks bliver meget betaget af. Han glemmer alt om sin familie og de andre patienter, og helliger alt sin tid til at trøste den smukke Natalie og finde ud af, hvad der egentlig skete med Louis på skovturen.

Romanen er en psykologisk thriller. Historien er meget tragisk, men fortalt med en god portion selvironi, som gør det hele vanvittig morsomt. Romanen hører til i den lidt specielle ende af skalaen, men på sin vis henvender den sig til mange læsere - de der kan lide spænding og de der (som jeg) har en lidt sort/sær form for humor.


Lisbeth:

Personskade af Elsebeth Egholm
En journalist der engang har bortadopteret sit barn. En politidirektør der ikke kan få børn med sin kone. En veninde der er adopteret fra Korea. Er nogle af de personer, vi møder i Elsebeth Egholms Personskade, som er den tredje bog i trilogien om journalisten Dicte. Handlingen udspilles i Århus, og udgangspunktet er optøjer mellem politi og indvandrere ved Showboat på Havnen. Historien sættes igang ved, at der findes et kvindelig. Fund af et foster og endnu et kvindelig følger. Begivenheder der kædes sammen med ghetto- og indvandrerspørgsmålet.

Jeg vil ikke afsløre handlingen, men blot fortælle, at vi ser begivenhedernes forløb fra forskellige personers synsvinkel. Mordene opklares, men opklaringen er ikke det essentielle i bogen - det er derimod spørgsmålet omkring det at kunne få børn, og hvor langt man vil gå for at få børn.

Jeg synes, bogen er god. Den er lettilgængelig - skrevet i et sammenhængende og forståeligt sprog. Dog synes jeg, at den sidste del af bogen mangler lidt gods. Bogen henvender sig især til kvinder - fra omkring vores alder og op efter. God spændingsroman

Marie:
Devil’s cub af Georgette Heyer
I 1700-tallets England slår den unge Marquis of Vidal sine ret hovedløse folder. Han er en forkælet og temperamentsfuld slagsbroder, som bliver nødt til at flygte til Frankrig efter en duel. Han beslutter sig for at medbringe en tomhjernet pige, som han har flirtet med. Pigens storesøster, den fornuftige, men knap så smukke Mary Challoner får mistanke om planen, og for at redde sin søsters ære, klæder hun sig ud og tager hendes plads, med den forventning at Vidal straks vil sende hende tilbage, når han opdager fejltagelsen. Han bliver dog så rasende at han kidnapper hende med til Frankrig. På den måde er det nu den ærbare Mary’s rygte, der står på spil. Efter at Mary er kommet til at skyde ham i armen og på denne stormfulde måde har vundet hans respekt, tilbyder Vidal faktisk at gifte sig med hende! Men Mary, der ikke er helt uden følelser for den unge Marquis, nægter, hvad hun tror, er et rent fornuftsægteskab fra hans side og vil i stedet finde et guvernantejob. Samtidig forsøger en hel masse farverige familiemedlemmer at opstøve det bortløbne par og få styr på tingene. Det udvikler sig til en hæsblæsende jagt, afbrudt af vittige og romantiske situationer, som selvfølgelig ender i stor ”happy end”.

Enig, dette plot er vildt og urealistisk! Men det opvejes af de mest morsomme og sprudlende situationer og dialoger. Der er noget næsten Shakespearsk over de skøre personager og mærkelige forvekslinger. Georgette Heyer kan skabe mennesker, der går i kemisk forbindelse på trods af deres stereotype roller. Nogle gange er det lige meget, om handlingen er realistisk, så længe man får de rigtige følelser! Det her er rigtig god underholdning, hvis man bare har brug for et godt grin og lidt romantisk sug uden de store udfordringer. Er læst på en weekend, muligvis en dag. Der er action med det samme! Georgette Heyer er desværre sjældent oversat til dansk. Jeg har kun kunnet finde tre og dette er ikke en af dem, desværre.

Sussi:
Grill af Ib Michael

Vi befinder os i Danmark i nutiden – altså nogle år efter 11. september. På Nørrebro i København kædes to kvindeskæbner tilfældigt sammen.

Grill og Rene hedder de to kvinder og gennem deres fælles historie samt de utallige sidehistorier i romanen får læseren et godt samtidsbillede af dagens Danmark – set sådan lidt fra venstre…

Historien omdrejningspunkt er uroligheder i Mellemøsten. Begge kvinder har et forhold til disse uroligheder: Grill fordi hun laver politisk installationskunst og René fordi hun netop er vendt hjem efter en begivenhedsrig rejse i Mellemøsten. Der oplevede hun den store kærlighed, et terrorangreb – og at blive svigtet. En tages et dansk gidsel og kvinderne finder en fælles sag at kæmpe for: gidslet er nemlig ingen ringere end Renes hemmelighedsfulde elsker fra rejsen og Grill genkender ham som den mystiske forfatter, der bor i lejligheden overfor hendes… Da den danske regering ikke rigtigt tager affære i sagen, må de to kvinder jo tage sagen i egen hånd. Det gør de med hjælp fra et broget persongalleri.

Ib Michael har så absolut et budskab med bogen – og det nåede i hvert fald helt ind huden på mig!

Grill kan anbefales til flere grupper af lånere: dem der er politisk bevidste og deler Ib Michaels holdninger til regeringen/Irak-krigen/indvandrerspørgsmålet men også til dem, der gerne vil læse en meget spændende roman, der er lidt ud over det sædvanlige (evt. til dem der er til traditionelle spændingsromaner som ex. Leif Davidsen). Kan man ikke lide Ib Michaels tidligere romaner, er det alligevel værd at forsøge sig med denne, da den er temmelig forskellig fra, hvad jeg ellers har læst af ham.

Inger: mangler

Nini: mangler



footer