onsdag den 4. juli 2007
Referat fra læseklub hos Nini i Århus lørdag d. 28 maj 2005
Tilstede: Stine, Birgitte, Lisbeth, Marie, Sussi, Nini og Monica

Til alt held havde Nini bestilt dejlig solskinsvejr til lørdagens arrangement :o) Derfor var det en udsøgt fornøjelse, at vi kunne fortrække til den nærtliggende park, hvor vi startede med at nyde Ninis nybagte pølsehorn og næsten hjemmelavede kage – hele herligheden skyllede vi ned med kold saftevand (i hvert fald indtil solen fik tempereret det til lun saftevand). Efter en vældig bogsnak og en gang farve til de blege arme – drog vi videre ned i byen, hvor vi spiste på Kif-Kif efterfulgt af en cafetur ved å'en, som blev prikken over i'et for en dejlig dag.

Og så til anmeldelserne:


Stine:
Hændelser ved vand af Kerstin Ekman
Roman der foregår i 1970’erne i det nordlige Sverige. En ung kvinde ved navn Annie finder en sen aften i en skov ligene af 2 mennesker, der er blevet myrdet. Dette mord, der først opklares over 20 år senere, er omdrejningspunktet i historien. Da Annies datter bliver kæreste med en mand som måske, måske ikke er gerningsmanden til den frygtelige forbrydelse, sker der endnu et nyt mord…

Kan anbefales til dem der godt kan lide romaner med et krimi-twist (er ikke en rigtig krimi). Men kræver også en læser, der kan lide Ekmans lidt specielle sprog og stil, som f.eks. spring i tid, abrupte sætninger og symbolladede naturbeskrivelser, der godt kan virke lidt trættende ind i mellem. Men ellers en ok bog med et rimeligt spændingsniveau.


Sussi:
Stjernekys af Line Kyed Knudsen
En rigtig tøsebog om Mie på 15 år. Hun starter ved bogens begyndelse i gymnasiet sammen med veninden Laura. Mie og Laura forelsker sig begge i den samme fyr, Kasper Roslyng, i gymnasiet (forsangeren i skolens band) og det sætter deres venskab på en hård prøve. Samtidig udvikler de sig også hver især – Mie gør meget ud af sang, musik og teater og spiller med i skolens musical (sammen med Kasper), Laura gør mere ud af sport og lektierne (sammen med Kasper). I løbet af bogen finder vi ud af, at forelskelsen i Kasper er en historie, der gentager sig, da pigernes mødre har oplevet noget lignende i deres ungdom.

Bogen handler om alt det en god ungdomsbog skal handle om: forelskelse, fester, venskab, forældre, usikkerhed, drømme for fremtiden osv.

Bogen er en tiltrængt fornyelse i forhold til de piger jeg tidligere har anbefalet alle klassikerne: Liv og Alexander, Til Sommer osv. Jeg synes den kan anbefales til piger fra 7. klasse og op… (Og til unge kvinder, der gerne vil genopleve deres gymnasietid).


Lisbeth:
Paula af Isabel Allende
Paula er Isabel Allendes datter, og hun ligger dødsyg på et hospital i Spanien. Bogen indeholder de tanker/refleksioner, som Allende gør sig ved sin datters sygeleje. Bogen slutter med, at Paula dør, men inden da har man fået indblik i en moders kamp for sin datter - fra håbet over håbløsheden til erkendelsen af at må give slip og leve videre. Derudover har man fået et indblik i de politiske og sociale forhold i Chile i løbet af 1900-tallet- fortalt via Allendes oplevelser fra sin barndom, ungdom og "alderdom".

Bogen henvender sig først og fremmest til midalderende kvinder, men beretningerne om de historiske/sociale forhold gør, at såvel unge som ældre (kvindelige) læsere vil finde bogen interessant. Bogen er ikke skrevet i magisk realisme, men Allende beskriver baggrunden for flere af hendes romaner/personer i disse, hvilket vil tiltale de traditionelle Allende-tilhængere.


Monica:
Forelskede sig til et mareridt af Liza Marklund og Maria Eriksson
Forelskede sig i et mareridt er en grusom historie fra den virkelige verden. Maria Eriksson som er dæknavnet på den kvinde, der kontaktede Liza Marklund for at fortælle sin historie, om hvordan hun forelskede sig i den forkerte mand. En mand hun forlover sig med, og får datteren Emma med, men allerede inde Emma er født fører manden hende ind i et mareridt af af mishandling, terror og mordforsøg. Senere får Maria Eriksson en ny mand, og sammen får de en søn, mens terroren mod dem bliver værre og værre. Bogen skildre hvordan myndighederne ikke formår at være tilstrækkelige overfor Maria Eriksson. Til sidst er eneste udvej at emigrere.

Asyl af Liza Marklund og Maria Eriksson
Asyl er 2. del af Forelskede sig i et mareridt. Asyl starter med familiens kamp mod myndighederne for at få hjælp til at emigrere, da de ikke vil kunne overleve i Sverige pga. eksmandens terror. De lever isoleret, skjult og stadigt mere desperate, men får efter års kamp mulighed for at forlade Sverige. Handlingen forsætter i Sydamerika. Her forsøger familien at opbygge en ny tilværelse, og for en tid ser det ud til at lykkes. Men økonomiske problemer og sygdom gør livet umenneskeligt hårdt for familien, og til slut er der kun en mulighed tilbage - de må bryde op igen. Sidste del af bogen kommer familien til USA. I fem år kæmper Maria for, at familien skal få lov at blive i landet.

Det overordnede emne i de to bøger om Maria Eriksson er voldsramte kvinder, og henvender sig til folk der kan lide at læse bøger fra virkelighedens verden.


Marie:
Fury af Salman Rushdie
Det er Rushdies nyeste roman, der handler om den engelsk-indisk dukkefører, Solanka, som er flygtet fra sig selv til New York. Han har opdaget at han bliver grebet af pludselige raserianfald, hvor han f.eks. kan finde på at stå ved sin elskede kone og søns seng med en kniv. Dette flygter han fra, men anfaldene fortsætter i New York, og de falder foruroligende nok sammen med nogle bestialske mord på unge kvinder. Solanka kan ikke huske noget, men frygter det værste. Solanka har samtidig en slags blokering overfor sit arbejde. Han kan ikke finde på nye historier, fordi de er blevet misbrugt for tit af kommercielle foretagender. Den unge Mila hjælper ham i gang med at skrive historier på nettet. Kort tid efter finder Solanka sammen med den underskønne Neela, som også er indisk og er involveret i et oprør på hendes "hjem-ø". Romanen når sit klimaks på denne ø, hvor Solanka bliver holdt fanget, men også slipper fri, lige før den store eksplosion.

Selve plottet i denne roman er ret godt bygget op fra begyndelsen, men jeg synes at den mister grebet i én til sidst, hvor der er lidt for meget ren action, uden egentlig sammenhæng og spænding. Den giver et hedt pust af New York-stemning, hvilket jeg har hørt fra folk, der har været derovre, skulle være ret realistisk. Der er gang i den, og det er helt sikkert lige så meget en bog for mænd som for kvinder. Begge køn skal være parat til at tygge på den, før den ryger ned.


Birgitte: mangler

Nini: mangler

Næste møde bliver hos Tanja.



footer