søndag den 22. juli 2007
Referat fra læseklub hos Birgitte i København søndag d. 20. november 2005
Tilstede: Stine, Birgitte, Marie, Inger, Louise, Lisbeth

Marie:
Howl’s moving castle af Diana Wynne Jones
I eventyrlandet Ingary bor Sophie Hatter. Hun er den ældste af tre søstre og derfor forudbestemt til at mislykkes (iflg. eventyrregler). Sophie har taget sin skæbne på sig og tror derfor ikke meget om sig selv. Det kommer derfor ikke specielt bag på hende, da den onde Ødeheks forvandler hende til en gammel kone, som ikke kan fortælle nogen om sin forbandelse. Med stoisk ro søger hun tilflugt som rengøringskone i et magisk (og meget beskidt) slot, som vandrer rundt i bakkerne omkring hendes hjemby. Her bor den unge, forfængelige troldmand Howl, hans lærling Michael og ikke mindst ilddæmonen Calcifer, som får slottet til at fungere. Calcifer, som er bundet af en mystisk kontrakt, og Sophie, indgår en pagt om at hjælpe hinanden ud af forbandelserne. Men Howl, som er kendt for at spise unge pigehjerter, er ikke sådan at løbe om hjørner med, heller ikke selvom Sophie måske viser sig at have mere magi i sig, end hun regnede med. Der skal en del mærkværdige hændelser med syvmilestøvler, grøn slim, hundemennesker og levende fugleskræmsler til, før Ødeheksen får sin bekomst, og Sophie bliver sig selv igen, måske mere end hun var før!

En virkeligt underholdende fantasy-roman for teenagere (nok især piger, da der er en smule romantik i, og der er flere ufjendtlige væsner end savlende monstre med hugtænder). Den er fantasifuld og eventyrlig, i traditionen efter Narnia-bøgerne, blot med en del mere herlig engelsk humor og ironi. Det er en rigtig ”læse-i-gyngestolen-foran-kaminen-med-quilt-tæppe-over-knæene-og-earl-grey-the-og-bisquits-ved-hånden”-bog. Er udgivet på dansk som ”Det magiske slot”.

Louise:
Så længe vi lever af Jette Hansen
Romanen handler om Hannah, der møder arkitekten Erik i en moden alder og forelsker sig hovedkulds i ham. Kærligheden til Erik opsluger Hannah fuldstændig. Hun giver sig selv 100% i forholdet og glemmer derved sig selv og det liv, hun havde, inden Erik kom ind i hendes liv.

Historien om Hannah og Eriks kærlighed fortælles fragmenteret set ud fra Hannahs synsvinkel. Denne fortællemåde gør, at man virkelig føler Hannahs kærlighed men også smerten, da kærligheden ikke længere er nok og forholdet brister.

Så længe vi lever er en historie om den store kærlighed og de problemer der opstår når man forsøger at få hverdagen med fælles lejlighed, karriere og sammenbragte børn til at fungere.

Personligt blev jeg aldrig rigtig grebet af historien. Jeg følte med Hannah, når hun beskrev sin smerte ved at have mistet sin elskede, men de mange beskrivelser at Erik og deres seksuelle forhold blev lidt for meget for mig.

Bogen henvender sig nok til de lidt mere modne læsere, som nok bedre kan relatere til handlingen.

Stine:
Splejsen på Gl. Kongevej af Torben Gammelgaard
Debutroman. I en ejendom på Gl. Kongevej i København bor tre singler i 30’erne. De er meget forskellige og kender kun hinanden perifert. Der er en selvglad mandschauvinist ved navn Otto, så er der Hermann, den trussestjælende jurist og Marianne, en arkitekt med mange skeletter i skabet. En af ejendommens ældre beboere dør af et hjertestop mens Hermann er ved at stjæle Mariannes undertøj, og der sker flere bemærkelsesværdige og absurde dødsfald i ”Splejsen på Gl. Kongevej”. Humoren og ironien er i højsædet i de groteske situationer bogens hovedpersoner bevæger sig ud i. Da jeg læste den kom jeg til at tænke på både Erling Jepsens sorthumoristiske univers og Bridget Jones’ tåkrummende pinlige oplevelser.



footer